daglevendagboeken

Over de betrekkelijkheid der dingen - Wil van den Bercken

Welke lijnen vallen terugblikkend te ontdekken in een leven dat door een hoge mate van toeval is bepaald? Wat is de zin geweest van de arbeid - in dit geval in een academische setting - die tientallen jaren is verricht? Welke plaats nemen kinderen en kleinkinderen bij dit alles in? Dag leven, dag boeken! is een lichtvoetig, filosofisch verslag vanuit de derde levensfase. Vanuit de persoonlijke beschouwing komt een aantal meer algemene thema's aan de orde. Wat doe je met al die boeken die je leven hebben beheerst en nog beheersen? Wat is het nut geweest van de overdaad aan informatie die je dagelijks via de media tot je hebt genomen?

En wat heb je aan alle overbodige spullen die je vanuit een continu draaiende economie zijn opgedrongen? De schrijver confronteert zichzelf en de lezer met de betrekkelijkheid der dingen en tegelijk met de behoefte zijn leven ermee te vullen. Ten slotte wordt de betrekkelijkheid van het leven zelf indringend geïllustreerd met een beschrijving van de galerij van vroegtijdig gestorvenen uit de omgeving van de auteur, waarbij de lezer onwillekeurig zijn eigen doden herdenkt.

Anjo Geluk:
‘ Bezig met het voorbereiden van een symposium met als titel ‘Wat wil jij later worden?’, verkeer ik wat in onzekerheid. Hij kijkt vooral terug, terwijl ik als zeventigplusser vooral bezig ben met de toekomst. De auteur neemt afscheid – ook gezien het aantal pagina’s dat ze in beslag nemen in die volgorde – van zijn leven tot dan toe, van zijn boeken, van dingen en van doden. Hij schrijft dat twee ervaringen zijn huidige levensfase domineren: het besef van de betrekkelijkheid van wat hij gedaan heeft en de ervaring van een nieuwe rol als voorouder/grootouder. Heel kort komt wat hij de postprofessionele fase noemt aan bod. Het terugkijken op het verleden is daarbij, vindt hij, een natuurlijk bijverschijnsel. Hij zou van anderen willen weten wat hun ervaringen zijn en hoe zij terugblikken op hun leven en werk. Ook zou hij willen weten hoe zij de eigenaardigheden van de tijdsbeleving van het ouder worden ervaren. Het betrekkelijkheidsbesef: ‘ik noem het de pensioenparadox: tientallen jaren druk-druk-druk gewerkt aan projecten om achteraf in te zien dat dit niet zoveel heeft betekend.’ In het vervolg van het boekje gaat het vooral om terugkijken, met hier en daar wat terloops een blik in de toekomst. Dat roept naast bewondering en waardering voor de inhoud en de zorgvuldigheid van de tekst ook vragen op. Zoals: levert terugblikken ook iets op voor de toekomst? Kun je met al die ervaring, nu je die hebt verkend en opgeschreven, misschien een rugzakje inpakken om mee verder te gaan? Waar ben je trots op? Waar ben je goed in en waar kun je mee verder? Vragen voor een vervolg: Dag toekomst! De combinatie terug- en vooruitkijken is zinvol als je ouder bent, maar ze kunnen, denk ik, niet zonder elkaar. Dit boekje is daarbij een mooie, zeer leesbare aanzet.

(Wil van den Bercken -1946 - is slavist en Ruslandhistoricus en publiceerde onder meer Geloven tegen beter weten in, waarmee hij werd onderscheiden met de prijs voor het beste theologische boek van het jaar) ’

Titel: Dag leven, dag boeken! (over de betrekkelijkheid der dingen)
Auteur: Wil van den Bercken
ISBN: 9789460035036
Uitgever: uitgeverij Balans
Prijs: €15,99
Ook als Ebook