- Details
- Hits: 32
Poëzie op recept voor het hoofd en het hart - Philip Huff
Waar vind je troost na het verliezen van een dierbare? Of als je aan een ziekte lijdt? Of liefdesverdriet hebt? Soms helpt alleen een gedicht. In De gedichtenapotheek vind je meer dan vijftig troostende, verlichtende en inspirerende gedichten van grote namen uit de Nederlandse en internationale poëzie, voorgeschreven door Philip Huff.
Philip Huff is schrijver en regisseur. Hij publiceerde vijf romans, waaronder Niemand in de stad, Wat je van bloed weet en Open, een verhalenbundel, een essaybundel, een dichtbundel en een novelle. Huff schreef het scenario voor de veelgeprezen verfilming van Niemand in de stad. Hij regisseerde twee korte films, Bosrandgeluk en Het kamp. Momenteel werkt hij aan zijn eerste speelfilm als scenarist en regisseur.
Anjo: ‘De titel geeft precies aan wat deze bundel is: een gedichtenapotheek. Met een bijsluiter, indicaties, waar het gedicht precies bij past en waar het verder ook bij werkzaam is. Dan zoek je bijvoorbeeld bij “leven met verlies” naar “dementie” en dan vind je een persoonlijke inleiding van Philip Huff en een gedicht van Vasalis, met de toevoeging dat het gedicht ook werkt bij: zorg voor ouders, anderen zien lijden, verlies van zelfbesef, verdriet om ouders, moeite met de onomkeerbaarheid der dingen en einde van het leven. Je kunt ook heel anders te werk gaan en gewoon op zoek gaan naar een gedicht dat je aanspreekt, voor jezelf of een ander. De uitgebreide index van indicaties achterin het boek is behulpzaam als je heel specifiek wilt zoeken. Ik vind de combinatie van de gedichten met de persoonlijke teksten van Philip Huff een vondst. De teksten geven het boek extra dimensie en diepte, ze maken dat het boek meer is dan een verzameling gerubriceerde gedichten. Het is een boek vol troost en inspiratie; voor jezelf, maar ook voor iemand die wel wat troost kan gebruiken. Stuur maar eens een mooi, passend gedicht naar een geliefde!
Een prachtig, voorbeeldig uitgevoerd boek: een aanrader.’
Titel: De gedichtenapotheek
Auteur: Philip Huff
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044657104
Prijs: € 24,49
- Details
- Hits: 25
Toon Tellegen - met tekeningen van Annemarie van Haeringen
Er zijn dagen in het jaar waarop niemand jarig is. Op een van die dagen zitten de dieren zwijgend bij elkaar. Totdat de krekel plotseling opspringt en roept: ‘Maar als er niemand jarig is, waarom vieren we dan niet de verjaardag van niemand?’ Het feest is een groot succes, en vanaf dat moment vieren ze jaarlijks niemands verjaardag alsof het een verjaardag van een van hen is. Het feest is een groot succes, en vanaf dat moment vieren ze jaarlijks niemands verjaardag alsof het een verjaardag van een van hen is. De kakkerlak hoopt altijd op beschimmelde cadeaus, de slak wenst dat op zijn verjaardag de tijd stilstaat, want hij heeft zo’n hekel aan alles wat voorbijgaat, en de mammoet viert nu ook zijn achtendertigduizendzeshonderdzevenenveertigste verjaardag het liefst ver weg in zijn eentje.
Anjo: ’De manier waarop mensen hun verjaardag vieren wordt gevarieerder naarmate ze ouder worden. Let maar eens op. Niet meer gewoon een feestje met ballonnen, een taart met kaarsjes en cadeautjes, maar ...
- Details
- Hits: 80
Een zelfportret in stukjes - Hanneke Groenteman
In Hallo jongens laat journalist en presentator Hanneke Groenteman in korte en scherpe stukken haar licht schijnen over haar leven toen en nu, over oud worden en jong blijven in de voortdurend veranderende wereld om ons heen. Hanneke blijft nieuwsgierig en kritisch, ook naar zichzelf, en schuwt humor en zelfspot niet. Hallo jongens gaat over Audrey Hepburn en Johan Cruijff, over kranten lezen en podcasts luisteren, over oorlog en 4 mei vieren, over schaamte en verveling. Over het leven dus. Een prikkelend boek voor oud(er) én jong.
Anjo: ’Een bundel van eerder gepubliceerde columns in onder meer Zin Magazine. Zo gevarieerd en met zoveel herkenning dat ik er in een lange treinreis doorheen was. Echt genieten! Genieten van ervaringen van een vrouw met een heel ander leven, andere ervaringen, meningen en wat al niet, maar ...
- Details
- Hits: 279
Wilma de Rek - Rust, reinheid en regelmaat (wijsheid van vroeger voor het leven van nu)
In 1905 lanceerde de Harlinger wijkverpleegkundige Sien van Hulst het credo rust, reinheid en regelmaat en sindsdien zijn de drie R’en nooit meer helemaal weggeweest. Van de woorden alleen al gaat iets weldadigs uit, de heerlijke belofte van overzicht en controle, van orde en kalmte. Maar waar hebben we het precies over als we het over rust, reinheid en regelmaat hebben? Waarom krijg je de beste ideeën onder de douche, zijn we niet té schoon geworden en wanneer werden mensen slaven van de klok? Wilma de Rek gaat op zoek naar de big history van de drie R’en en laat zien hoe we ze juist nu, in onze hectische tijd, kunnen inzetten om gezonder en aangenamer te leven.
Anjo: ‘Voor mij had rust, reinheid en regelmaat te maken met een manier van zorgen en opvoeden van vooral heel jonge kinderen. Stipt op tijd voeden, en slapen; alles op zijn tijd zou het beste zijn. Dat de behoefte aan voeding en slaap van baby’s per kind kan verschillen. Dat het - als je je daar wat aan aanpast - voor iedereen veel fijner is en dat er dan vanzelf een soort ritme ontstaat, leek mij toen een beter uitgangspunt: een tevreden baby, geen gehuil en gestress meer. Maar toen was het inmiddels 1980. De drie-eenheid komt niet van Florence Nightingale, maar ...
- Details
- Hits: 223
Marjoleine de Vos
Bijna twee jaar geleden voelde Marjoleine de Vos een bobbeltje onder haar kaak. Niets aan de hand, stelde de dokter haar gerust, dat is meestal goedaardig. Maar het knobbeltje bleef groeien en er bleek wel degelijk iets niet in orde. Hoe te leven als je geconfronteerd wordt met je eigen sterfelijkheid? Marjoleine de Vos zoekt in Zo hevig in leven houvast in herinneringen en bij door haar bewonderde schrijvers, en probeert woorden te vinden voor het vreemde tussengebied waarin angst, ongeloof en optimisme elkaar verdringen. Alles wat haar innig dierbaar is krijgt een andere lading - of dat nu haar geliefde oorbellen zijn of haar geliefde is. En terwijl De Vos de lezer laat meekijken uit het raam van haar huis, naar de bessenstruik die uitloopt, naar de groenlingen die luid van zich laten horen, laat ze ons zien wat het betekent om zo hevig in leven te zijn.
Anjo: ‘Wij leven meestal met het gevoel dat ons leven oneindig is. We weten wel beter, maar maken plannen voor straks, voor volgend jaar en verder. We gaan ervan uit dat ‘tot ziens’ ook echt werkelijkheid wordt. Aan dat gevoel komt ruw een einde als we te horen krijgen dat er een ernstige, wellicht dodelijke ziekte is geconstateerd. Dat we nog maar kort te leven hebben. Misschien. Daarmee verandert niet alleen onze levensverwachting, maar ook onze kijk op leven, op dagelijkse gebeurtenissen, op de fysieke omgeving. Dan komt de vraag ...
- Details
- Hits: 277
De geschiedenis is van ons - Ted van Lieshout Hoe kom je in de geschiedenis terecht? Moet je daarvoor belangrijk of beroemd zijn? Ted van Lieshout vindt van niet. Hij neemt je in Voor de mooiste mee op een wandeling door de geschiedenis, kriskras door de tijd. Zoals langs de eerste Nederlandse vliegenierster, de twee zussen die een krant begonnen, de dragqueen die de gevangenis in moest, de zwarte man met de witte pruik, de vrouw die privé -detective wilde worden en vele anderen. Ted van Lieshout houdt van de menselijke maat van geschiedenis. Hij vertelt er bevlogen over. Naast Gouden en Zilveren Griffels en de Boekensleutel kreeg hij voor zijn hele oeuvre, de Theo Thijssen-prijs.
Anjo: ‘Op de titelpagina staat: Voor de mooiste. De geschiedenis is van ons. Een wandeling met Ted van Lieshout en mij. Het boek bestaat uit vragen en antwoorden. Een schoolmeisje (denk ik) dat de vragen stelt en Ted van Lieshout die de wandeling heeft voorbereid en telkens nieuwe verhalen en personen introduceert. Het worden prachtige gesprekken. De wandeling begint met Doornroosje. Na Doornroosje komt een oud Grieks godenverhaal over de godin Eris, die een gouden twistappel met ‘voor de mooiste!’ erop tussen de feestvierders op een bruiloft gooit. Voor de mooiste, de titel van het boek. Het wordt een estafetteverhaal. Zo wandelen Ted van Lieshout en de vragenstelster door de geschiedenis. Zij komen niet alleen bekende figuren en gebeurtenissen tegen maar ...