cover hoebestajenaGesprekken over liefde verdriet en troost - Frénk van der Linden & Pieter Webeling
Openhartige gesprekken over liefde, verlies en troost met bekende Nederlanders. Naar de gelijknamige interviewserie in de Volkskrant.
Hoe besta je na? van Frénk van der Linden en Pieter Webeling was de afgelopen jaren één van de best gelezen interviewseries in de Volkskrant, over omgaan met het verlies van een dierbare. Deze indringende portretten zijn nu gebundeld samen met nieuwe essays over rouwen.
Als de dood een geliefde, een vader, een moeder, een kind, een vriend of een dierbare collega wegneemt, zitten we verlegen om woorden die het verdriet en de pijn draaglijk maken, bezweren en zin geven. Waaruit bestaat de rouw? Is het mogelijk troost te vinden? Kan het verlies je wonderlijk genoeg ook verrijken? En hoe leef je verder?
Een indringende bundel portretten van Nederlanders (o.a. Mike Boddé, Jack de Vries, Astrid Joosten, Hedy d’Ancona, Boris Dittrich, Lavinia Meijer en Victor Löw) die terugblikken op hun relatie met een overledene.

Anjo: ‘Weer een gebundelde serie gesprekken waarvan de meeste in de Volkskrant zijn verschenen. Deze keer over het thema rouw. Mooi, dat er een boek is, maar ga ermee om alsof als met een krant: elke week een gesprek lezen. Anders is het gauw te veel. Van der Linden en Webeling beginnen hun voorwoord met een gesprek van lang geleden met Johan Remkes over het verlies van zijn geliefde. Het werd de aanleiding voor hun boek, gecombineerd met het feit dat ze zelf 20 jaar ouder zijn en voelen dat de jaren gaan tellen en de dood zich niet meer zo gemakkelijk laat negeren. Is rouw onze allerparticulierste emotie? Dat zou je zeggen als je de interviews in het boek hebt gelezen. Ze getuigen ervan, maar ook ...

van het verlangen elkaar bij het loslaten vast te houden. De auteurs hebben gekozen voor een combinatie van individuele en twee-gesprekken. De hoofdstukken starten telkens met een essay. Het thema wordt van alle kanten belicht, vooral ook door heel persoonlijke ervaringen en beschouwingen (de essays). De twee-gesprekken vond ik het minst geslaagd, omdat het meer door elkaar gevlochten persoonlijke ervaringen zijn geworden. Geen echte gesprekken. Het is lastig om er een lijn in te ontdekken. Toch liever aparte gesprekken, zou ik zeggen. Hoe verwerk je de pijn na verlies, misschien wel na een heel lange periode van achteruitgang, of misschien een abrupt einde? Kunnen we daarin van elkaar leren, kun je er ook rijker door worden? Bestaat er zoiets als goed rouwen? ’

Titel: Hoe besta je na?
Auteur: Frénk van der Linden & Pieter Webeling
Uitgever: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789021045320
Prijs: € 21,99