cover nooitteoudLiefdeslessen - Marie-José ten Cate & Janneke Holwarda

Date-ervaringen van vijftigplussers, en tot welk zelfinzicht die leiden
Je bent vijftigplusser en na een lange relatie ben je plotseling ongewild alleen. Op zoek naar een nieuwe partner ga je internetdaten. Maar wat zoek je precies? Iets vertrouwds of gooi je het roer radicaal om en durf je er bijvoorbeeld voor uit te komen dat je valt op mensen van je eigen geslacht? Heb je een lijst met eisen of zie je wel wat er op je pad komt? Je bent immers door het leven gevormd, ervaringen rijker en illusies armer.
Voor dit boek interviewden Marie-José ten Cate (psycholoog en schrijver) en Janneke Holwarda (schrijver en coach) mensen van verschillend geslacht, met verschillende culturele achtergronden, met uiteenlopende seksuele voorkeuren en opvattingen over liefde en relaties, mensen uit de hetero- en de lhbtqia+ - gemeenschap. Ondanks hun verschillen hebben ze één ding gemeen: ze zijn de vijftig gepasseerd en beseffen dat degene met wie je datet, een spiegel is van je eigen verlangens en teleurstellingen.

Anjo: ‘Dit is geen ‘daten voor dummies‘, geen handleiding voor als je op wat latere leeftijd op zoek gaat naar een (nieuwe) partner. Maar tussen de regels door krijg je wel veel tips van leeftijdgenoten. Over hoe zij aan de slag zijn gegaan. Waarom zo?

Je leest over hun ervaringen en de resultaten. In het boek komt een breed scala aan vijftigers, zestigers en zeventigers voorbij. Het boek bevat 21 interviews van vrouwen en mannen met evenzoveel liefdeslessen, weergegeven in de ik-vorm. Elk hoofdstuk begint met de ‘advertentie’. Bijvoorbeeld:

Katja (73)- Enthousiaste vrouw, niet rokend, geen huisdieren, onafhankelijk en jong van geest, hbo, Volkskrant, VPRO, zoekt in en rond Alkmaar een aardige, slanke man om samen creatieve dingen te ondernemen.

Daarna vertelt hij of zij wat er toen gebeurde, de ontmoetingen, struikelblokken, tegenvallers, maar ook verassingen in de zoektocht naar de grote liefde, een maatje of een LAT- of vakantierelatie. Hoe reageerde de omgeving? Wat vinden de kinderen ervan? Houd je rekening met hun gevoelens als hun vader of moeder nog maar kort geleden is overleden? Wat als je na leuke, veelbelovende telefoongesprekken en appjes bij de eerste ontmoeting na vijf minuten al weet dat het niks kan worden?

Daten op latere leeftijd is anders dan op je dertigste. Je hebt nu immers een half leven achter je, een berg ervaring, vaak heb je ook deuken en butsen opgelopen. Meestal zijn er duidelijke voorkeuren, vaak heb je een beeld van wat en wie je zoekt en weet je ook beter wie je zelf bent Als je ouder bent, ben je niet meer zo wendbaar, ben je kieskeurig en de eisen die aan een partner worden gesteld lijken met de leeftijd te groeien. De auteurs schrijven in hun nawoord dat de meeste geïnterviewden over een drempel moesten voordat ze zijn gaan daten, maar op één na alle deelnemers gingen voor de romantische liefde, een klik en vlinders in de buik …’

Titel: Nooit te oud om te daten - Liefdeslessen
Auteur: Marie-José ten Cate & Janneke Holwarda
Uitgever: Wereldbibliotheek
ISBN: 9789028453340
Prijs: € 20,-